KLAVIR
Klavir

Sodoben klavir je izumil Bartolomeo Cristofori (1655-1731) iz Padove (Italija). Cristofori je poimenoval instrument čembalo iz ciprese z tiho in glasno, skrajšano sčasoma kot forte/piano ali preprosto klavir.

Klavirska klaviatura je sestavljena iz belih in črnih tipk, ki so povezana s strunami. Strune za klavir segajo od tankih zgornjih strun do debelih ovitih basovskih strun. Predhodniki klavirja sta čembalo in spinet. Za razliko od klavirja so bili ti inštrumenti s tipkami, brenkali pa so na strune. Pri igri na klavirju na strune udarjajo kladivca, in sicer udarjajo po strunah od spodaj in padajo nazaj zaradi težnosti, zato je delovanje natančnejše kakor v pianinu, pri katerem vračajo kladivca v prvotni položaj vzmeti. Prve evropske klaviature so bile preproste naprave s težkimi vzvodi, ki so jih bolj upravljali z rokami kakor s prsti. Ker so prvotne klaviature uporabljali samo za spremljavo enoglasnih pesmi, so imeli obseg, ki ne presegal 2 oktav. Moderna klaviatura koncertnega klavirja ima 88 tipk.

 

KORISTNE POVEZAVE:

https://www.youtube.com/watch?v=QRBzl9FbJP0

https://www.youtube.com/watch?v=IT9l5r9JsLI

https://www.youtube.com/watch?v=0VqTwnAuHws

https://www.youtube.com/watch?v=6Dakd7EIgBE


Deli s prijatelji

Copyright (c) 2020 - Glasbena šola Lartko, Zavod za glasbeno vzgojo, Šenturška Gora 25, 4207 Cerklje. DŠ: 21876606 | MŠ: 3548473000 - Vse pravice pridržane.
Dohodninska
donacija